Dovns Klint og Vilde heste

Udgangspunkt: Udgangspunktet er den store parkeringsplads ved Dovns Klint allersydligst på Langeland. Her holder de af vilde heste, eller Exmoor ponyer, til. De har til opgave at være naturplejere og holde landskabet åbent til gavn for planter, dyr og besøgende. Naturstyrelsen beder dig om at holde god afstand til hestene og lad være med at fodre og klappe dem. Du har meget gode muligheder for at se de vilde heste hvis du går lidt rundt i området. De kan som regel ses fra Søgårdsvej, Gulstavvej eller toppen af Ørnehøj. På varme dage og når vejret er rigtig dårligt søger hestene skygge i skovene.

Forslag til vandretur: Turen starter fra Naturstyrelsens store parkeringsplads ved Dovns Klint (for enden af Gulstavvej) hvor der også er et toilet. Fra parkeringspladsen går turen mod nordøst, og mod vest, nord og øst rundt om Østerskov (eller Østre Gulstav Skov) til bakken ”Bruns Banke” med flot udsigt over Keldsnor, Keldsnor Fyr og Østersøen/Langelandsbæltet. Når du kommer til Gulstavvej forsætter du et lille stykke mod nord, for så at dreje mod vest ad Naturstyrelsens sti: ”Store hestetur”. Når du er kommet over ”Ørnehøj” drejer du mod sydøst til du når Naturstyrelsens sti mod nordøst (Lille hestetur) og fugletårnet. Efter fugletårnet med udsigt over det rige fugleliv i Gulstav Mose, går du tilbage ad samme vej til du når kysten. Du går et lille stykke mod nordvest, og så mod nordøst gennem Vesterskov (eller Vestre Gulstav Skov) til du kommer til stien mod nordvest (Store hestetur). Du følger ”Store hestetur” til du kommer til parkeringspladsen nord for Søgård. Her kan du gå tværs over vejen (Søgårdsvej) ad Naturstyrelsens sti over Åbjerg og Fredsbjerg mod Bagenkop. Eller du kan gå mod sydvest gennem Søgård Skov og sydøst langs vandet til du er tilbage på Dovns Klint parkeringspladsen.

Praktiske oplysninger:
Længde: I alt til Bagenkop og tilbage: ca. 9,6 km
Parkering: Parkeringspladsen ved Dovns Klint.
Toilet: Ved parkeringspladsen ved Dovns Klint.
Sværhedsgrad: Let, jævn sti og vej og meget få stigninger.
Muligheder for afkorte turen: Vandre turen vi foreslår er en kombination af 4 stier i Naturstyrelsens folder om Sydlangeland (https://naturstyrelsen.dk/publikationer/turfoldere/fyn/sydlangeland/) inklusive ”Lille hestetur” og ”Store hestetur” og der er mange muligheder for at du kan lave din egen (kortere eller længere tur).
Bedste årstid: Hele året. Der er fugle at se hele året rundt. Dovns Klint er et meget populært sted at kikke på de trækfugle der venter på det helt rigtige vejr til at komme videre i træktiden, forår og efterår.

Meget populært sted. Dovns Klint er nok det mest populære sted på Langeland, så hvis du bedst kan lide at være for dig selv, som det er muligt mange andre steder på Langeland, er det ikke lige her du skal gå.

GPX-fil af turen: